Alumna aan het woord

Alumna Marisa over haar ervaringen

“Ik ben altijd al dol geweest op leren en kwantitatief onderzoek” vertelt Marisa Stroeve-Korteland, alumna van de post-hbo-opleiding Big Data Analist. “Toen ik me ging verdiepen in de ontwikkelingen rondom big data ontdekte ik al snel dat ik daar iets mee wilde doen. Na een aantal online cursussen was ik verkocht.”

Image

Marisa werkt als senior onderzoeker/adviseur bij CE Delft, een onafhankelijk milieuonderzoeks- en adviesbureau. Maatschappelijke relevantie is voor haar een belangrijke voorwaarde voor plezier in haar werk. “Bij CE Delft ben ik verantwoordelijk voor de opzet en uitvoering van onderzoeken op het gebied van duurzaamheid en economie. Dit zijn veelal beleidsmatige vragen, zoals een ministerie dat wil weten hoe klimaatbeleid effectief kan worden vormgegeven of een bedrijf dat inzicht wil in de milieukosten van eigen producten. Zo heb ik bijvoorbeeld gewerkt op het dossier van Europese emissiehandel (EU ETS), CO2-beprijzing en de ontwikkeling van milieuprijzen. Dit zijn kengetallen die de maatschappelijke waarde van milieuvervuiling berekenen en uitdrukken in euro’s per kilogram vervuilende stof.”

Marisa heeft aan projecten gewerkt voor uiteenlopende opdrachtgevers: (inter)nationale overheden, provincies, gemeenten, niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) en commerciële bedrijven. “De afwisseling van zowel opdrachtgevers als onderwerpen maakt mijn werk zo leuk. Die verscheidenheid zag je ook terug tijdens de opleiding. Mijn medestudenten hadden allemaal verschillende achtergronden en dat maakte het delen van ervaringen ontzettend waardevol. Ook deelden de docenten veel praktijkkennis. Er kwam een breed scala aan onderwerpen aan bod; statistiek, programmeren, machine learning, maar ook de ethische aspecten van big data-analyse waren onderwerp van gesprek.”

“Mijn doel was om zowel kennis als ervaring met (big)data-analyse en programmeren op te doen. Ik ga dit nu in mijn dagelijkse werk toepassen.” De opleiding zorgde ook naast haar baan bij CE Delft voor nieuwe mogelijkheden. “Ik ben vrijwilliger geworden bij 510 global, het datateam van het Rode Kruis. We zetten ons in om met behulp van data een bijdrage te leveren aan humanitaire hulpverlening wereldwijd. Dit doen we bijvoorbeeld via datagedreven early warning systemen waarmee risico’s op onder andere overstroming en droogte worden ingeschat.”

Marisa is blij met de keuze die ze heeft gemaakt. “De opleiding heeft mij een goede basis en actuele kennis over big data geboden. Daarnaast was een dag in de week college goed te combineren met mijn werk en gezinsleven. Ik ben zelf een perfectionist en dan is het verleidelijk om heel veel tijd aan zelfstudie en de opdrachten te besteden. Dat is natuurlijk een eigen keuze. Maar als je doet wat je leuk vindt, vliegen de uren voorbij!”