Alumni aan het woord: drie oud-studenten van de opleiding Individuele Coaching

Oud-studenten over Individuele Coaching

De Post-hbo opleiding Individuele Coaching is zeer geschikt voor professionals op hbo-werk- en denkniveau met minimaal vier jaar werkervaring. Deelnemers zijn vaak teamleider, werkbegeleider of studentcoach. Zij werken altijd met mensen en willen graag focussen op de relatie tussen mens en werk. Hoe halen mensen het beste uit zichzelf in hun werkomgeving? Dat is voor hen een belangrijke vraag. 

Tijdens deze erkende coachopleiding ga je twee eigen coachtrajecten, van elk tien uur, professioneel vormgeven. Uniek voor deze opleiding is de ontwikkeling van je eigen persoonlijke coach stijl en het leren reflecteren met een klein groepje studiegenoten onder begeleiding van gecertificeerde supervisoren. Je krijgt de opdracht om zelfstandig twee trajecten vorm te geven waarin je op professionele manier een persoon coacht. Je krijgt alle gelegenheid om de kennis en ervaring die je hebt opgedaan in de colleges en in de intervisie praktisch toe te passen op een coachee. Op deze manier ontwikkel je stapsgewijs een eigen stijl van coaching.

We spraken een drie oud-deelnemers over hun ervaringen tijdens deze opleiding. 

Betsy Dijkstra, coach en mede-eigenaar van een IT-bedrijf

Ik ben Betsy, 57 jaar en ik woon in Den Haag met man, dochter en zoon. Sinds 25 jaar hebben mijn man en ik een IT bedrijf. Samen zorgen we ervoor dat IT bijdraagt aan de doelstellingen van onze zakelijke klanten. Als coachende leidinggevende staat bij mij (werk)plezier bovenaan! 

De afgelopen jaren heb ik meerdere bedrijven opgezet en start-ups begeleid. Het coachend begeleiden van collega's en collega-ondernemers was en is mijn passie. Na het volgen van diverse trainingen en masterclasses, wist ik zeker waar mijn passie ligt. Mijn passie ligt bij het ondersteunen en begeleiden van leerprocessen op het gebied van werk-privébalans, loopbaan en business. Als je doelen (altijd kleine stapjes..) stelt is het belangrijk om een plan (netje) te hebben, focus te houden en te starten. Gewoon op weg gaan! Daar begeleid ik graag bij. Op zoek naar een opleiding die mij (nog meer) handvatten zou geven om vorm te geven aan mijn eigen doel, kwam ik terecht bij The Hague Graduate School, Individueel coach. Een Post HBO opleiding die mij praktijkgericht tot (StiR) gecertificeerd coach heeft opgeleid. Voor mij was (en is) heel belangrijk dat ik gecertificeerd zou zijn. Om je te onderscheiden in het woud der coaches tegenwoordig, is dit onontbeerlijk.

Veel oefenen

De opleiding besloeg één gezamenlijke schoolmaandag per twee weken, totaal 10 dagen in een half jaar. Deze dag werd meestal ’s ochtends besteed aan hoorcollege (theorie) en huiswerkopdrachten, ’s middags werkten we aan praktische opdrachten. Vooral veel ‘oefenen’ op elkaar. Op deze wijze voel je ook hoe het is om coachee te zijn. Daarnaast waren er nog vijf intervisie-avonden waarbij we in kleine groepjes met een supervisor onze coachee trajecten bespraken.

Naast de schooldagen- en avonden werd er verwacht dat je de verplichte literatuur opdrachten las en maakte. Ook werkte vanaf het begin aan een portfolio dat aan het eind van de opleiding de eindopdracht was. Tenslotte moesten we minimaal twee coachtrajecten (van totaal minimaal 10 uren) afronden. Al met al een vrij vol en intensief half jaar studie! Maar het was de moeite waard. Alle klasgenoten volgen de studie vol energie en passie. Het wordt een hechte groep mensen die aan één doel werkt.

Ik ben heel blij en trots dat ik deze studie heb gevolgd en volbracht. Het heeft me zoveel inzichten gegeven in mezelf, menselijk gedrag en gaf heel veel handvatten om de begeleiding van leerprocessen nog beter vorm te geven. Ik heb nu mijn eigen coaching praktijk waar ik vol zelfvertrouwen anderen begeleid. Zonder (voor) oordeel en op gelijkwaardige basis luister ik graag naar anderen. Ik stel de juiste vragen zodat de ander (nog dieper) nadenkt over de gewenste verandering, evalueert, focust en dat eerste stapje zet.

Image

Maaike van Zijl, Medewerker Support & Services

Ik heb de Post HBO individueel coachen gedaan, diploma behaald in Februari 2021. Verder ben ik werkzaam bij De Haagse Hogeschool dienst Onderwijs, Kennis en Communicatie. En wil mijn coaching vaardigheden inzetten voor onze studenten. De opdrachten die ik heb moeten doen tijdens de studie zijn onder andere coach gesprekken voeren, intervisie, reflectie verslagen maken. 

Ik studeerde meestal gewoon thuis. Een studieweek zag er meestal uit, dat ik de avonden en weekenden aan het studiewerk zat omdat de rest van de week het gewone werk door ging. Eigenlijk had ik wel een goed beeld van de studie voor ik eraan begon. 

Image

Laurent Kooij, life coach

Mijn naam is Laurent Kooij, 37 jaar en woonachtig in Schiedam. Ik reis graag, ik hou van actieve buitensporten en ik vind het leuk om in de keuken te staan. Als ik hier mee bezig ben, dan doe ik dat met passie. Net als mijn werk als coach.

Ik ben een life coach in hart en nieren die met een oplossings- en progressiegerichte coachstijl aan het werk gaat. Ik concentreer op het creëren van een positieve gedragsverandering waarin jouw doelen en jouw persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Met oprechte interesse help ik jou op weg naar hetgeen wat jij wilt bereiken. Mijn doel is dat jij je volledig kunt ontplooien, je capaciteiten optimaal weet te benutten, nieuwe talenten weet te ontdekken, je zelfvertrouwen weet te vergroten en angsten durft te over winnen. Ik laat jou inzien wat voor effect negatieve denkbeelden of belemmerende overtuigingen kunnen hebben op jouw leven, om vervolgens jou te leren hoe jij deze kunt omzetten in positieve gedachten en stimulerende overtuigingen. 

Als coach vind ik het belangrijk dat er voldoende tijd wordt besteed aan wat jij belangrijk vindt. Coaching is veelomvattend, daarom mag jij tijdens de sessies alles met mij delen, ook al staat het los van hetgeen waarvoor je in coaching bent gegaan. Ik ben sociaal, oprecht geïnteresseerd en ik ben iemand die zich goed in een ander kan verplaatsen. Ik heb een goed gevoel voor humor, ik ben oordeelvrij en ik ben positief ingesteld. Naast deze eigenschappen ben ik iemand die ook beschikt over een no-nonsense mentaliteit. Dit betekent dat ik to-the-point kan zijn en niet bang ben om open en eerlijk tegen je te zijn. Dit doe ik niet om jou te plagen maar om ervoor te zorgen dat jij jouw doel niet uit het oog verliest. 

Fantastische opdracht

Ik heb de opleiding ervaren als één fantastische opdracht, waarin ik meer kennis heb opgedaan van het vak coaching maar ook over mijzelf.  In één van de lesdagen is er gesproken over Overdracht en Tegenoverdracht gevoelens. Dit onderwerp sprak mij aan en zelfs niet heel veel later herkende ik op mijn werk bij mijzelf in gesprek met een collega overdracht-gevoelens. 

Er bewust van zijn dat ik overdracht-gevoelens herkende, gaf mij ontzettend veel positieve energie. Op hetzelfde moment realiseerde ik ook dat mijn bewustzijn was vergroot, dankzij de opleiding die ik aan het volgen was. Het gesprek met mijn collega zorgde voor nieuwe inzichten en dankzij mijn nieuwe kennis ben ik uiteindelijk anders tegen gevoelens aan gaan kijken. Voor mijn eigen ontwikkeling had ik besloten dat ik hier meer over te weten wilde komen. Ik had mijzelf daarom toen ook de opdracht gegeven om mijzelf niet meer te laten beïnvloeden door emoties. Ik ben meer gaan exploreren waar mijn overdracht gevoelens vandaan kwamen en wat dit voor mij betekende. Ik ben hierdoor overdracht gevoelens niet meer uit de weg gaan, maar ik ben deze gaan omarmen.

Keukentafel

Ik studeerde aan de keukentafel of op het strand waar ik heel graag kom. Ik studeerde het liefst in de ochtenden. Ik pakte de studieboeken erbij, voordat ik naar werk ging of in de weekenden.

Ik kan mij herinneren dat ik in de eerste twee lessen het gevoel had of dat ik wel voor de juiste studie had gekozen. Ik kreeg de indruk dat de studie vooral was gericht op bedrijven en/of managers. Nadat ik aan mijn docent had gevraagd of dit ook zo was, werd voor mij duidelijk dat ik wél voor de goede opleiding had gekozen. De tijd tussen mijn aanmelding en start van de opleiding was kort, wellicht heb ik iets over het hoofd gezien maar ik had graag vernomen voor wie de opleiding allemaal is bestemd.

Image