Fiscale aftrekbaarheid studiekosten

Wilt u nog gebruik maken van de regeling Fiscale Aftrekbaarheid Studiekosten?

Bent u van plan een opleiding of een studie voor uw (toekomstige) beroep te starten in het voorjaar? Of hebt u kosten voor een EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties)? Dan mag u nu nog sommige kosten, zoals lesgeld en de kosten voor de studieboeken, onder bepaalde voorwaarden aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting.

Weet u welke kosten u mag aftrekken? Welke voorwaarden hiervoor gelden en hoe u de aftrek kunt berekenen? Er is een handige tool om te berekenen welk voordeel het benutten van de fiscale aftrekbaarheid studiekosten u nu nog biedt: Aftrekbaarheid studiekosten

Weet u dat deze regeling komt te vervallen?

Wij zetten het voor u op een rijtje:

Betaalt u uw opleiding, of deel daarvan, zelf? Let dan op de wijzigingen wat betreft fiscale aftrekbaarheid van de studiekosten. Hierbij informeren wij u graag over de verschillende mogelijkheden:

  • Tot 1 januari 2022 is het mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Daarna zijn deze kosten niet meer aftrekbaar.
  • Vanaf 2022 vervalt de regeling fiscale aftrekbaarheid studiekosten en wordt: STAP-budget 2022
  • Leven Lang Leren Krediet: geldig voor masters en bachelor deeltijd opleidingen, let op de voorwaarden waaraan moet worden voldaan.     

Aftrek studiekosten vervalt vanaf 2022 en wordt STAP-budget

Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrek van scholingskosten. Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Ten behoeve van een sterkere positie op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie.

Meer over STAP-budget leest u op de website van de Rijksoverheid.

Inschrijving opleidingen met startdata in voorjaar 2022

  1. Wanneer u gebruik wilt maken van de huidige regeling fiscale aftrekbaarheid studiekosten dan dient u in november de inschrijving definitief te maken. 
  2. Zo kan financiering en facturatie in december plaatsvinden.
  3. Bij inschrijving vermeldt u bij het veld “opmerking” dat u de factuur in 2021 wilt ontvangen.

Let op: dit is van toepassing wanneer uw werkgever deels of niet betaald voor de opleiding en als u van deze regeling gebruik wilt maken.

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op via info-thgs@hhs.nl of 070 – 445 8900 (ma-vrij tussen 8.30 en 17.00 uur).