Where are they now? Alumni aan het woord

Voorspellen wat er gebeurt in de huizenmarkt? Gooi je economische modellen maar uit het raam

Vorig jaar deed Eelco Foorthuis MBA CFP® in zijn masterthesis onderzoek naar het beste voorspellingsmodel voor de Nederlandse huizenprijzen. Tevens selecteerde hij daarbij de belangrijkste variabelen die de huizenprijzen beïnvloeden. In kader van zijn afstudeeronderzoek van de MBA Big Data Analytics liet hij dit model de ontwikkeling van de huizenprijzen voor 2020 voorspellen. En de uitkomsten van dit onderzoek zijn ontnuchterend.

Waar de huizenprijzen over 2020 een enorme stijging lieten zien, voorspelde het model een daling. Het jaar 2020 was zeer uitzonderlijk. Waar de meeste economische seinen, mede door de pandemie, op rood stonden, liet de huizenprijs een enorme stijging zien. Gesteld kan worden dat de ontwikkeling van de huizenprijzen in dit jaar vooral het gevolg van psychologische effecten en speculaties waren. Nu de hypotheekrente sinds dit jaar stijgt, is het interessant om te zien wat hier de gevolgen van zullen zijn.

Er zijn heel veel modellen en onderzoeken die claimen dat zij de huizenmarkt kunnen voorspellen. Eelco's scriptie heeft middels Big Data aangetoond dat deze modellen niks waard zijn. De stijging van huizenprijzen is onvoorstelbaar en vooral ook onvoorspelbaar. Het is een conclusie waar het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat graag meer over wilde horen!

Eelco dingde op dinsdag 17 mei 2022 mee naar de Woningmarktscriptieprijs 2021. En dat is niet zomaar iets. De prijs wordt sinds 2017 door de directie woningmarkt bij het ministerie uitgereikt voor de meest originele en beleidsrelevante wetenschappelijke masterscriptie op het terrein van de woning- en vastgoedmarkt. De prijswinnaars presenteerden hun scriptie aan onderzoekers en beleidsmakers van BZK voordat ze de prijs in ontvangst nemen. Eelco heeft de derde prijs in de wacht gesleept.

Eelco is als Data Analyst werkzaam bij de Rabobank en al sinds 2004 specialist in de hypotheekmarkt. Dit nadat hij de bachelor of Commerce aan De Haagse Hogeschool afrondde. Vorig jaar studeerde hij af als MBA Big Data Analytics aan The Hague Graduate School.

Image