Start
 • September 2023
Duur
 • 24 maanden
Kosten
 • € 20.995
Locatie
 • De Haagse Hogeschool, vestiging Poseidon
Type opleiding
 • Master
Tijdsinvestering
 • 14 tot 18 uur per week
Meer informatie of direct aanmelden?

Waarom deze opleiding?

 • Je wilt je ontwikkelen tot facilitator voor beter samenwerken, leren en innoveren.
 • Je wilt onderzoekend veranderen, mét mensen in plaats van óver mensen.
 • Je wilt leren hoe je een interactief ontwikkel- en/of verandertraject ontwerpt en uitvoert.
 • Je wilt handen en voeten geven aan cocreatie, zelfsturing en organisatieleren.
 • Je wilt het leer- en innovatievermogen vergroten voor een wendbare organisatie.

Organisaties worden complexer, wat het steeds lastiger maakt om de interne processen te overzien en beheersen. Een uitdaging voor jou als organisatiecoach, een rol waar jij je grondig op voorbereidt. Daarvoor biedt The Hague Graduate School de Master Organisatiecoaching, die met de snelle veranderingen meebeweegt en ze zelf ook initieert. Als organisatiecoach help je ondernemingen en instellingen beter te functioneren en presteren door gezamenlijk te leren en innoveren. En jij weet: dat vraagt niet om standaardoplossingen maar om maatwerk. Maatwerk dat jij dankzij je NVAO-erkende Master of Arts kunt leveren. Gedurende de twee jaar van de opleiding ontwikkel jij je tot een deskundige facilitator om alle belanghebbenden lerend te laten samenwerken aan complexe vraagstukken. Een organisatiecoach die organisaties beter maakt, hoe weerbarstig de praktijk vaak ook is.

In de podcast 'Understand what matters' wordt er gesproken over het coachingsvak en alles wat daarbij komt kijken.

In het kort

Je leert productief en creatief met stakeholders te werken aan vraagstukken als visievorming, strategieontwikkeling (fit for the future), transformatie, cultuur- en organisatieverandering, procesontwerp, samenwerkingsprocessen en innovatie. Deze unieke master bereidt jou uitstekend voor op je rol in een turbulente omgeving. Je verdiept je in de nieuwste cocreatieve methoden in organisatiecoaching en leert deze toe te passen. Je ontwikkelt de vaardigheden om draagvlak te creëren en zo de betrokkenen mee te krijgen, overziet het hele werk-leertraject en weet op de juiste wijze invloed uit te oefenen. Zo haal je maximaal rendement uit je eigen expertise en zorg je voor maximale vernieuwing met minimale onrust.

Grenzen oprekken, buiten je comfortzone

Organisatiecoaches richten zich op het spannende snijvlak tussen verandermanagement, expertadvisering, opleiding en professionele begeleiding. Dit vraagt om bereidheid de grenzen van het vakgebied op te rekken, om buiten je comfortzone te treden en soms een sprong in het diepe te wagen. Dat is aan jou wel toevertrouwd!

Blended learning

Alle opleidingen van The Hague Graduate School worden aangeboden in een blended vorm. Dit houdt in dat er gewerkt wordt met action-reflection learning ondersteund door een online digitale leeromgeving. Bij elke opleiding staan persoonlijke aandacht, kwaliteit en praktische toepasbaarheid centraal. Lees meer over blended learning onderwijs en hoe The Hague Graduate School dat toepast.

Voor wie?

De Master Organisatiecoaching (MOC) is een opleiding voor iedereen die zich met veranderen, innoveren en ontwikkelen van organisaties bezighoudt of wil houden. Voor change agents zoals consultants, agile-lean professionals, verandermanagers, managers, hr-functionarissen, professioneel begeleiders en opleiders.

Programma

In een overzichtelijk programma behandelen we alle essentiële thema’s voor de organisatiecoach aan de hand van praktijkgevallen in je eigen organisatie. Je gaat direct in cocreatie aan de slag met een heldere formulering van de coachopdracht voor de beoogde verandering of ontwikkeling. Van diagnose ga je via ontwerp naar uitvoering. Voor elke fase maak je een beroepsproduct, een proeve van bekwaamheid waar jouw organisatie direct baat bij heeft. Zodoende komt op systematische wijze het integrale proces van organisatiecoaching aan de orde. Je leert alle aspecten van de rol van organisatiecoach: inzicht in de dynamiek van organisaties, systeemdenken, veranderkunde, onderzoekend interveniëren en stimuleren van groepsgewijs leren. Zonder dat je in een keurslijf zit, integendeel: de master biedt alle ruimte om jouw persoonlijke stijl en professionele identiteit als organisatiecoach te ontdekken.

Diversiteit aan methoden

Je maakt kennis met een diversiteit aan methoden die cocreatie van leren en veranderen stimuleren. Voorbeelden van dit soort participatieve methoden zijn: Appreciative Inquiry, Design Thinking, procesbegeleiding volgens Schein, Large Scale Interventions, systeemdenken, Theory U, Deep Democracy, narratieve methoden, systeemopstellingen.

VUCA en de oncontroleerbare omgeving

Sinds deze eeuw is het begrip VUCA gemeengoed om de dimensies van de ‘oncontroleerbare’ omgeving te verwoorden. VUCA staat voor Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous. Vier samenhangende aspecten van de wereld waarin we leven, met als grote gemene deler complexiteit en onzekerheid. Aspecten die ook binnen organisaties spelen en tot zogeheten wicked problems leiden: taaie vraagstukken die vaak paradoxaal zijn, met veel variabelen en veel betrokkenen. Denk aan transitie, cultuurverandering, innovatie, duurzaamheid, wendbaarheid (agility), digitale transformatie, big data, hybride werken, diversiteit en inclusie, ethiek en technologie. Effectief omgaan met wicked problems vraagt om cocreatie, betekenis geven, zelforganisatie, lerend veranderen en kleinschalig experimenteren in teams. Dit vereist oog voor en omgaan met het impliciete, het verrassende en het ongrijpbare. Het is aan jou als organisatiecoach om dat in goede banen te leiden.

Intensieve begeleiding

De Master Organisatiecoaching wordt verzorgd door zeer deskundige docenten die in de dagelijkse praktijk met coaching, advies, verandermanagement en organisatieontwikkeling te maken hebben. Hun kennis en kunde zijn inspirerend en leerzaam. We bieden actuele vakliteratuur en een moderne online leeromgeving, met praktijkopdrachten gericht op sociale innovatie en intensieve persoonlijke begeleiding. Na de opleiding ben je in staat voor uiteenlopende complexe vraagstukken een passend werk-leertraject te ontwerpen en dit professioneel te begeleiden.

Jouw investering

In tijd:

 • Lessen per maand: fysiek op maandag en dinsdag en eens per maand op maandagmiddag een Learning Community (online).
 • Totale investering: 14 tot 18 uur per week.

In geld:

 • Betaling in één keer: € 20.995
 • Betaling in termijnen: € 21.495
 • Boeken: € 800

Goed om te weten: 

 • Over deze master hoef je geen btw te betalen.
 • Je organisatie kan de kosten van de opleiding als zakelijke onkosten opvoeren.
 • Heb je een onderwijsbevoegdheid, ben je leraar in het hbo en heb je minimaal een bachelordiploma, dan kun je aanspraak maken op de lerarenbeurs. Voor meer informatie klik je op voorgaande link.
 • Daarnaast is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een levenlanglerenkrediet. Meer informatie daarover vind je via voorgaande link

Toelatingscriteria

Om deel te nemen aan de Master Organisatiecoaching heb je een hbo- of wo-diploma nodig en minimaal 2 jaar werkervaring. Ervaring met coachen is een pre. Je krijgt een intakegesprek waarin we onder meer je motivatie en startkwalificaties toetsen. Een capaciteitentest, met bijkomende kosten, kan deel uitmaken van de toelatingsprocedure.

Het resultaat

Zodra je deze master succesvol hebt afgerond:

 • krijg je het diploma Master Organisatiecoaching (Master Organizational Learning & Development);
 • mag je de titel Master of Arts (MA) voeren;
 • kun je je registreren als organisatiebegeleider bij de beroepsvereniging LVSC;
 • kun je het verschil maken door complexe veranderprocessen succesvol te begeleiden;
 • kun je leidinggeven aan zo’n veranderproces;
 • ben je op strategisch en operationeel niveau een deskundige gesprekspartner voor beleidsmakers en bestuurders die een veranderproces willen doorvoeren.
 • de Master Organisatiecoaching geldt voor een volledige herregistratie in het Schoolleidersregister PO (mits de schoolleider RDO niveau 2 of RDO master geregistreerd is).

Ervaringen

"Ik kijk met tevredenheid terug op de begeleiding die ik heb gekregen tijdens het afstuderen. De bereikbaarheid was goed en ik kreeg altijd snel antwoord met onderbouwde feedback. Ze denken ook mee in jouw visie. Met name deze wisselwerking heeft mij nieuwe inzichten gegeven om mijn vak uit te dragen naar andere vakgenoten. De feedback op mijn vakartikel was waardevol en richtinggevend naar mijn verdere ontwikkeling." 

Jacqueline Tangelder
Alumnus Master Organisatiecoaching

“Ben je een afgestudeerde organisatiecoach op masterniveau, dan heb je een rugzak aan tools en een stevige theoretische onderbouwing. Daarmee kun je professioneel de paden als organisatiecoach bewandelen in veranderende organisaties. Je verwerft in de opleiding praktische vaardigheden die je weet te combineren met deskundig onderzoeken, modellen toepassen en onderzoekstechnieken inzetten. Gedurende de opleiding werk je intensief aan de ontwikkeling van je professioneel meesterschap om je eigen professionele identiteit als organisatiecoach te ontplooien.”

Jan-Dirk den Breejen
Programmamanager Master Organisatiecoaching

Kerndocent Fer van den Boomen vertelt in deze video over het belang van onderzoek doen, als onderdeel van de Master Organisatiecoaching. “De kennis die je uit het onderzoek haalt, stelt je ter beschikking aan de beroepsgroep, en dat maakt het enorm de moeite waard.”

Onze kerndocent Post-hbo voor de Master Organisatiecoaching, Mark van Peufflik is als ondernemer zelf ook aan het werk als coach bij verschillende organisaties. Hij vertelt in deze video hoe het is om met deze combinatie van theorie en praktijk om te gaan.

Een oplossing op maat

Alle opleidingen kunnen ook incompany gevolgd worden. Wil je een leertraject dat perfect aansluit bij de wensen van jouw organisatie? Wij denken graag met je mee voor een maatwerkoplossing. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Aanbieding

Je krijgt als extra tijdens de opleiding:

Eea met een totale waarde van 395 euro.

Contact

Meer weten over de opleidingen van The Hague Graduate School? Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact met ons op via e-mail (info-thgs@hhs.nl) of telefoon (070 – 445 8900). Wij zijn telefonisch bereikbaar tijdens kantooruren.

Meer informatie of direct aanmelden?