Start
 • 12 september 2022
Duur
 • 24 maanden
Kosten
 • € 19.950
Locatie
 • De Haagse Hogeschool, vestiging Poseidon
Type opleiding
 • Master
Tijdsinvestering
 • 14 tot 18 uur per week
Meer informatie of direct aanmelden?

Waarom deze opleiding?

 • Je wilt je eigen praktijk leertraject vormgeven op academisch niveau.
 • Je wilt de erkende titel Master of Arts voeren.
 • Je wilt werken aan je professionele identiteit als organisatiecoach.
 • Je wilt overstijgend in een organisatie bijdragen aan een stimulerende leeromgeving.
 • Je wilt leren verkennen, ontwerpen en handelen in organisatie praktijkvraagstukken.

Je weet hoe ingewikkeld en complex situaties in organisaties kunnen zijn: er zijn externe factoren die een rol spelen en meerdere partijen zijn betrokken met verschillende belangen die kunnen botsen. Je zou hier meer inzicht in willen en deskundig op willen acteren. Je zoekt een stevige opleiding die je zowel persoonlijk als professioneel uitdaagt en inspireert. Dan is de Master Organisatiecoaching echt iets voor jou. Steeds vaker gaat het om complexe ontwikkel- vraagstukken die op een organisatie afkomen. Ontwerpgerichte aanpakken raken meer op de achtergrond. Het gaat om ontwikkelvraagstukken waarbij het eigenaarschap bij de betrokkenen binnen een organisatie wordt gestimuleerd, autonomie toeneemt en ondernemerschap inspireert tot innovatie. Al met al een investering in een opleiding die zich uiteindelijk terugbetaalt in een afname van personeelsrisico’s.

Bekijk hier de FAQ's over het coronavirus.

In het kort

Je leert alle aspecten van de rol van organisatiecoach: zoals inzicht in de dynamiek van organisaties, systeemdenken, veranderkunde, onderzoekend interveniëren, stimuleren van het leren in en met groepen - zodanig dat je jouw persoonlijke stijl ontdekt en ontwikkelt tot jouw professionele identiteit als organisatiecoach. De masteropleiding Organisatiecoaching van The Hague Graduate School staat bekend om zijn persoonlijke benadering en de korte afstand tot de praktijk. De groep studenten waarmee je de colleges volgt, is klein en divers. Je kent al gauw iedereen, óók je docenten. Je leert in de master collectieve leerprocessen op de werkplek zelf in te richten. Dit leer je gaandeweg door onderzoek, door real-life cases, je eigen praktijkopdracht(en) en in de online Learning Communities. De praktijkopdrachten stimuleren sociale innovatie, waardoor aanknopingspunten ontstaan in projecten, opdrachten en situaties binnen een organisatie.

Tussengebied

Als organisatiecoach richt je je expliciet op het tussengebied tussen coaching, organisatieadvies en opleiding. Een relatief nieuw tussengebied voor professionals die bij willen dragen aan duurzame verandering. Je bent bereid om de grenzen van je eigen professie wat op te rekken. En vooral vraagt het om de bekwaamheid te ontwikkelen om op onbekend terrein professioneel op te treden. De Master Organisatiecoaching biedt de mogelijkheid om dat te leren. We nodigen je uit om mede vorm te geven aan dit nieuwe vakgebied.

Blended Learning

Alle opleidingen van The Hague Graduate School worden aangeboden in een blended vorm. Dit houdt in dat er in het programma een mix is van fysiek en online onderwijs. Bij elke opleiding staan persoonlijke aandacht, kwaliteit en praktische toepasbaarheid centraal. Lees meer over blended learning onderwijs en hoe The Hague Graduate School dat toepast.

Voor wie?

De Master Organisatiecoaching (MOC) is een opleiding voor professioneel begeleiders, expert adviseurs, verandermanagers en opleiders.

Programma

De Master Organisatiecoaching van The Hague Graduate School bestaat al tien jaar en ontwikkelt zich vanzelfsprekend mee met de tijd. Daarom is de master dit jaar gestart met een nieuwe passende vorm waar de individuele praktijk van de deelnemers centraal staat én je een stevige theoretische bagage krijgt.

Je eigen ingebrachte praktijkopdracht(en) is (zijn) leidend voor het doorlopen van het onderwijsprogramma. In vier verschillende fasen ga je met de opdracht aan de slag. In de eerste fase betekent dit de opdrachtverkenning. Je maakt door onderzoek en theoretische kennis een eerste inschatting van het draagvlak en de draagkracht voor verandering. Onderwerpen die daarbij horen zijn contracteren, verkenning van de organisatiestructuur en haar dynamiek. In de volgende fase maak je in afstemming met je opdrachtgever en betrokkenen een ontwerp voor een ontwikkeltraject. Hierbij gebruik je verschillende methoden en technieken zoals dialoogvormen. Ook onderzoek maakt deel uit van het ontwikkeltraject, bijvoorbeeld door middel van het inzetten van Appreciative Inquiry en designthinking. In de derde fase voer je het ontwikkeltraject uit. Je leert interveniëren, evalueren en reflecteren. In de laatste fase doorloop je de vorige drie fasen in een versneld traject. Het afstuderen bestaat uit het schrijven van een vakartikel dat voldoet aan de onderzoeksvoorwaarden van een gerenommeerd tijdschrift. Tenslotte is de persoon van de organisatiecoach een niet uit te vlakken factor. Je bent zelf het instrument. Jouw visie, handelen en eigen insteek maken het. Daarom reflecteren we bij voortduring op deze invloed van wie jij bent in jouw organisatiecoaching.

Jouw investering

In tijd:

 • Lessen per maand: fysiek op maandag en dinsdag en eens per maand op maandagmiddag een Learning Community (online).
 • Totale investering: 14 tot 18 uur per week.

In geld:

 • Betaling in één keer: € 19.950
 • Betaling in termijnen: € 20.450
 • Boeken: € 800
 • Totale kosten: € 20.750 tot € 21.250

Handig om te weten: 

 • Over deze master hoef je geen btw te betalen.
 • Je organisatie kan de kosten van deze opleiding integraal als zakelijke onkosten opvoeren.
 • Heb je een onderwijsbevoegdheid, ben je leraar in het hbo en heb je minimaal een bachelordiploma, dan kun je aanspraak maken op de lerarenbeurs. Voor meer informatie klik je op voorgaande link.
 • Daarnaast is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een Leven Lang Leren Krediet. Meer informatie daarover vind je via voorgaande link.

Toelatingscriteria

Om deel te mogen nemen aan de Master Organisatiecoaching heb je een hbo- of wo-diploma nodig en minimaal 2 jaar werkervaring. Ervaring met coachen is een pré. Daarnaast krijg je een intakegesprek. Tijdens dit gesprek worden onder andere jouw motivatie en startkwalificaties getoetst. Een capaciteitentest, met bijkomende kosten, kan deel uitmaken van de intake- en toelatingsprocedure.

Het resultaat

Wanneer je deze master succesvol hebt afgerond:

 • krijg je het diploma Master Organisatiecoaching (Master Organizational Learning & Development);
 • mag je de titel Master of Arts (MA) voeren;
 • kun je je registreren als organisatiebegeleider bij de beroepsvereniging LVSC;
 • kun je aanspraak maken op de titel Certified Management Consultant (CMC);
 • kun je het verschil maken in een succesvolle begeleiding van complexe veranderprocessen;
 • kun je leiding geven aan dat veranderproces;
 • ben je op strategisch en operationeel niveau een deskundige gesprekspartner voor beleidsmakers en bestuurders die een veranderproces willen doorvoeren.

Ervaringen

“Ben je een afgestudeerde organisatiecoach op masterniveau, dan heb je een rugzak aan tools en een stevige theoretische onderbouwing. Daarmee kun je professioneel de paden als organisatiecoach bewandelen in veranderende organisaties. Je verwerft in de opleiding praktische vaardigheden die je weet te combineren met deskundig onderzoeken, modellen toepassen en onderzoekstechnieken inzetten. Gedurende de opleiding werk je intensief aan de ontwikkeling van je professioneel meesterschap om je eigen professionele identiteit als organisatiecoach te verwerven.”

Ingrid Oonk
Programmamanager Master Organisatiecoaching

Een oplossing op maat

Alle opleidingen kunnen ook incompany gevolgd worden. Wil je een leertraject dat perfect aansluit bij de wensen van jouw organisatie? Wij denken graag met je mee voor een maatwerkoplossing. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Contact

Wilt u meer weten over de opleidingen van The Hague Graduate School? Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact met ons op via e-mail (info-thgs@hhs.nl) of telefoon (070 – 445 8900). Wij zijn telefonisch bereikbaar op ma-vrij tussen 8.30 en 17.00 uur.

Meer informatie of direct aanmelden?