Start
 • 18 maart 2022
Duur
 • 6 weken
Kosten
 • € 1.795
Locatie
 • De Haagse Hogeschool, vestiging Poseidon
Type opleiding
 • Mastermodule
Tijdsinvestering
 • 84 uur
Meer informatie of direct aanmelden?

Waarom deze opleiding?

 • Iedere organisatie heeft te maken met cyberrisico’s.
 • U wilt kennis opdoen over cybersecurity en na de opleiding zaken kunnen managen.
 • Wat u leert, kunt u onmiddellijk in de praktijk brengen.
 • U wilt meer uit uzelf, uw baan of uw organisatie halen. 

Blended Learning

Alle opleidingen van The Hague Graduate School worden aangeboden in een blended vorm. Dit houdt in dat er in het programma een mix is van fysiek en online onderwijs, maar ook dat het ons in staat stelt eenvoudig te schakelen op moment dat, zoals nu door Covid-maatregelen, dat nodig is. Bij elke opleiding staan persoonlijke aandacht, kwaliteit en praktische toepasbaarheid centraal. Lees meer over blended learning onderwijs en hoe The Hague Graduate School dat toepast.

In het kort

Het digitale tijdperk. We zitten er middenin en plukken er volop de vruchten van. Bent u op zoek naar goede data? Ze zijn vaak supersnel beschikbaar. Handelingen voert u in no time uit met slimme tools. Tegelijkertijd worden we ook steeds afhankelijker van systemen en betrouwbare informatie. Informatie, óók de bedrijfskritische informatie, hebben we ergens opgeslagen. We denken dat we dat op een veilige manier hebben gedaan. Maar ís dat ook zo? Het digitale landschap is complexer dan we misschien denken. De risico’s misschien groter dan we vermoeden. Cyberaanvallen maken ons bewust van onze afhankelijkheid. Bij organisaties staat daarom de cybersecurity hoog op de agenda. Er is een groeiende behoefte aan specialisten die deze risico’s signaleren, die daarover een gedegen advies kunnen uitbrengen en die deze risico’s ook adequaat kunnen managen. Met deze module versterkt u uw werk- en denkniveau bij het implementeren van cybersecurity binnen uw organisatie.

De mastermodule Cyber Security Risk is een apart te volgen onderdeel van de masteropleiding Risicomanagement van The Hague Graduate School. Een opleiding die bekend staat om de persoonlijke benadering en de korte afstand tot de praktijk. Gedurende zes weken volgt u colleges met een kleine en diverse groep studenten. U leert in die betrekkelijk korte periode veel over het risicomanagement inzake cybersecurity. De zes colleges in deze mastermodule zijn interactief. U discussieert met studiegenoten en docenten; u geeft peerfeedback en ontvangt die. Wat u leert, past u onmiddellijk toe in de casussen die u na elke les uitwerkt. Die casussen zijn gelieerd aan uw situatie. Zo ontstaat een hoge mate van integratie tussen werk en studie. Uw werkgever heeft direct profijt van de investering die hij met deze studie voor u heeft gedaan.

Voor u?

U bent een professional op hbo- of academisch niveau. Na uw bacheloropleiding hebt u al de nodige sporen verdiend in het bedrijfsleven of bij de overheid. U hebt gezien en ervaren dat kansen vaak gepaard gaan met bedreigingen, zeker in de cyberwereld. Om daarin te kunnen floreren, is een goede beheersing van cyberrisico’s nodig. U hebt ontdekt dat daarin uw sterke kant ligt. Een kant die vraagt om een verdere ontwikkeling. De mastermodule Cyber Security Risk geeft u daarvoor de juiste ondergrond. Wellicht is deze module voor u de ontbrekende kennisschakel op het gebied van risicomanagement. Misschien is het uw eerste kennismaking en wilt u zich hierna verder verdiepen in de boeiende wereld van risicomanagement.

Programma

Het programma bestaat uit zes lessen van drie uur. Na elke les gaat u zelfstandig aan de slag met een casus. U doet dat aan de hand van de theorie die u in de les hebt opgedaan. Elke casus gaat over een werkelijk of gesimuleerd probleem. U onderzoekt dat en komt met een oplossing. Uw medestudenten geven u vervolgens peerfeedback en u geeft peerfeedback op de cases van uw medestudenten. Voor alle online en offline bijeenkomsten is uw aanwezigheid verplicht.

Inleiding

We gaan in op informatiebeveiliging en risicomanagement. We kijken samen naar beveiligingsarchitectuur en -ontwerp, naar de naleving van wettelijke voorschriften en naar bedrijfscontinuïteit en auditing.

Vormen van cybersecurity

We laten u kennismaken met allerlei vormen van cybersecurity. Met welke modellen kunt u op uw werk in aanraking komen? Met welke vormen van fysieke en toegangsbeveiliging? Hoe zit het precies met de netwerkbeveiliging en uit welke componenten bestaat deze? Ook maakt u kennis met het OSI-model voor datacommunicatiestandaarden.

Cybersecurity en cryptografie

Het zal je maar overkomen dat op een dag alle computerbestanden en back-ups verloren gaan door CryptoLocker. Dat de organisatie waar je werkt, wordt lamgelegd door malware. Wat kun je daartegen doen? Hoe kunnen cryptografie en blockchain het bedrijf daartegen beschermen? U ontdekt het allemaal in deze derde sessie.

Wet- en regelgeving

Privacy is een groot goed, óók in de cyberwereld. Wie zich met cybersecurity bezighoudt, heeft altijd te maken met wet- en regelgeving op het gebied van privacy en databescherming. De wet General Data Protection Regulation (GDPR) geldt sinds 25 mei 2018 voor de hele Europese Unie. In Nederland heet de privacywet de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze vierde sessie is geheel gewijd aan de ins en outs van deze regelgeving.

De cloud

Steeds meer bedrijven gaan over op cloud computing. Welke impact heeft dat op de veiligheid en vertrouwelijkheid van data? Die vraag staat centraal in de vijfde sessie. Daarin gaat het over de principes en de karakteristieken van cloud computing. Over de cloudrollen en de access control in de cloud. Over de cloud governance én over het CSA-framework. Wat is dat en hoe pas je dat toe?

Presentaties praktijkonderzoek

In deze slotsessie staan de presentaties van u en uw medestudenten centraal. In uw presentatie vertelt u in maximaal 10 minuten over het artikel dat u hebt geschreven. Uw artikel van minimaal 2000 woorden heeft betrekking op een actuele cybersecuritysituatie. U beschrijft daarin de risicoanalyse die u hebt opgesteld, het securitymodel dat u hebt toegepast en de impact die dat heeft op de privacy.

Eindverslag

Na de zes sessies schrijft u een eindverslag van maximaal 10 pagina’s (A4) dat beantwoordt aan alle eisen die aan een thesis worden gesteld.

Uw investering

In tijd:

 • Lessen: 6 lessen van 3 uur op vrijdagmiddag van 13.00 uur – 16.00 uur
 • Totale investering in tijd: 84 uur (18 lesuren en 66 uur zelfstudie)

  Handig om te weten: 

  • Over deze mastermodule hoeft u geen btw te betalen.
  • Uw organisatie kan de kosten van deze mastermodule integraal als zakelijke onkosten opvoeren.

  Het resultaat

  Wanneer u deze mastermodule succesvol hebt afgerond:

  • ontvangt u een certificaat van deelname;
  • kunt u risicofactoren op het gebied van cybersecurity identificeren, analyseren, beschrijven en beoordelen;
  • kunt u risicoanalysemethoden hanteren;
  • kunt u de beveiliging van ICT-systemen en -processen bewaken, controleren en kritisch doorlichten op basis van securitymodellen en geldende organisatorische standaarden zoals ISO 27001, eIDAS en NIST;
  • kunt u theoretische securitymodellen toepassen op de ICT-systemen en -processen in uw organisatie;
  • kunt u beveiligingsmaatregelen herkennen, beschrijven en beoordelen;
  • kunt u op basis van uw bevindingen verbetermaatregelen formuleren.

   Een oplossing op maat

   Alle opleidingen kunnen ook incompany gevolgd worden. Wilt u een leertraject dat perfect aansluit bij de wensen van uw organisatie? Wij denken graag met u mee voor een maatwerkoplossing. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

   Contact

   Wilt u meer weten over de opleidingen van The Hague Graduate School? Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact met ons op via e-mail (info-thgs@hhs.nl) of telefoon (070 – 445 8900). Wij zijn telefonisch bereikbaar op ma-vrij tussen 8.30 en 17.00 uur.

   Meer informatie of direct aanmelden?