Start
 • 17 februari 2023
Duur
 • 10 maanden
Kosten
 • € 11.170,-
Locatie
 • De Haagse Hogeschool, vestiging Poseidon
Type opleiding
 • Post-hbo-opleiding
Tijdsinvestering
 • 11 uur per week
Meer informatie of direct aanmelden?

Waarom deze opleiding?

 • U wilt optimaal veranderprocessen leren begeleiden of leiden.
 • U wilt effectief kunnen adviseren, begeleiden en sturen in een veranderende organisatie.
 • U wilt uw licht graag opsteken bij zeer ervaren docenten.
 • U wilt zich oriënteren op uw loopbaan als professional in een adviserende of leidinggevende rol.
 • Deze opleiding is een officieel erkende post-hbo-opleiding. U ontvangt naast het The Hague Graduate School diploma een officieel erkend getuigschrift van de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs (SPHBO) en wordt opgenomen in het door het CPION beheerde Abituriëntenregister. Dit is een openbaar register dat geraadpleegd kan worden door werkgevers en opdrachtgevers.

In een wereld van digitalisering en disruptieve technologieën zijn continue veranderprocessen in een organisatie eerder regelmaat dan uitzondering. Artificial Intelligence, robotisering, fusies, cultuurveranderingen, resultaatgericht werken, het zijn allemaal middelen om maar zo efficiënt en up- to-date mogelijk de klant van dienst te zijn. Om verandertrajecten succesvol te begeleiden, is de rol van een adviseur of verandermanager bepalend. In de post-hbo-opleiding Advies & Verandermanagement werkt u doelgericht aan uw competenties om verandertrajecten succesvol te laten zijn. U brengt de opgedane kennis direct in de praktijk.

In het kort

Centraal tijdens de opleiding staat het action learning-model. U krijgt een mix van literatuur, kennis, vaardigheden en technieken aangeboden, die u steeds koppelt aan uw eigen ervaring als professional. De competenties die nodig zijn om een veranderproces te kunnen begeleiden, oefent u samen met uw medestudenten. Naast de opleiding werkt u aan een praktijkopdracht. Op de lesdagen krijgt u de gelegenheid de werkzaamheden te bespreken in uw eigen leergroep. Na deze opleiding bent u prima in staat om als gesprekspartner van bestuurder, directie en managementteam een veranderproces te begeleiden.

Blended Learning

Alle opleidingen van The Hague Graduate School worden aangeboden in een blended vorm. Dit houdt in dat er in het programma een mix is van interactief klassikaal onderwijs met practica en opdrachten die buiten de lessen gemaakt worden. Bij elke opleiding staan persoonlijke aandacht, kwaliteit en praktische toepasbaarheid centraal. Lees meer over blended learning onderwijs en hoe The Hague Graduate School dat toepast.

Voor u?

U hebt veel ervaring opgedaan als adviseur, manager, directeur of stafmedewerker. Binnen uw organisatie staat een verandertraject voor de deur. Dat zal een beroep doen op een aantal vaardigheden die u nog niet of nauwelijks hebt ontwikkeld. Deze competenties wilt u verstevigen in een passende studie. Daarbij hoopt u op een opleidingstraject met zeer ervaren docenten en gedreven professionals als medestudenten. U wilt kennismaken met verschillende methoden om teams effectiever te laten functioneren in een veranderende omgeving. U wilt alvast gaan werken aan een concreet veranderplan. Herkent u dit? Schrijf u dan in voor de opleiding Advies & Verandermanagement.

Programma

U kunt op 4 momenten per jaar starten met deze opleiding. Wanneer een nieuwe module begint kunt u direct instromen. De startdata van de specifieke modules vindt u op de desbetreffende pagina's. Alle modules zijn ook los te volgen.

Module

Adviseren als tweede beroep
6 lesdagen

Module

Faciliteren en sturen van teams
5 lesdagen

Module

Begeleiden en sturen van veranderingsprocessen
5 lesdagen

Module

Adviseren bij organisatieverandering
5 lesdagen

Eindopdracht

1 lesdag

Uw investering

In tijd:

 • Lessen: om de week 7 uur op vrijdag
 • Zelfstudie per week: circa 7 uur
 • Totaal per week: circa 10 uur
 • Duur totale studie: 10 maanden

In geld:

 • Betaling in één keer: € 11.170
  Deze prijs bestaat uit de kosten voor de vier losse modules en € 125 examengeld en is inclusief € 500 korting omdat u zich direct voor de volledige opleiding (alle modules) inschrijft.
  U kunt ook voor kiezen voor een of meerdere losse modules.
 • Betaling in termijnen: € 11.670
 • Boeken: € 300

Handig om te weten: 

 • De opleiding is gecertificeerd voor de herregistratie voor schoolleiders PO voor de professionaliseringsthema’s Persoonlijk Leiderschap, Omgaan met Verschillen en Leidinggeven aan Verandering.
 • Na afronding van deze opleiding kunt u zich aanmelden bij de Orde van organisatiedeskundigen en -adviseurs (Ooa).
 • Over deze opleiding hoeft u geen btw te betalen.
 • Uw organisatie kan de kosten van deze opleiding integraal als zakelijke onkosten opvoeren.
 • Van deze opleiding kunt u ook losse modules volgen. Bekijk meer informatie over de vier modules pagina's van Adviseren als tweede beroep, Adviseren bij organisatieverandering, Begeleiden en sturen van veranderingsprocessen en Faciliteren en sturen van teams.

Toelatingscriteria

Om toegelaten te worden tot de post-hbo-opleiding Advies & Verandermanagement dienen kandidaten werk- en denkniveau te hebben op hbo-niveau en minimaal vier jaar werkervaring. In uitzonderlijke gevallen kan hiervan afgeweken worden. Een intakegesprek maakt onderdeel uit van de toelatingsprocedure.

Het resultaat

Wanneer u deze opleiding succesvol hebt afgerond:

 • krijgt u een waardevol post-hbo-diploma van The Hague Graduate School (wanneer u alle modules succesvol heeft afgerond). Heeft u een losse module gevolgd? Dan ontvangt u een waardevol certificaat.
 • krijgt u een officieel erkend getuigschrift van de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs (SPHBO) en wordt opgenomen in het door het CPION beheerde Abituriëntenregister. Dit is een openbaar register dat geraadpleegd kan worden door werkgevers en opdrachtgevers. Dit geldt wanneer u alle modules succesvol heeft afgerond.
 • kunt u op beleids- en operationeel niveau als adviseur en/of als verandermanager een essentiële rol spelen in elke verandersituatie binnen uw organisatie;
 • bent u binnen uw organisatie een deskundige gesprekspartner op het gebied van verandervraagstukken.

Ervaringen

"In de jaren dat ik aan de opleiding Advies & Verandermanagement verbonden ben, heb ik de opleiding zich zien ontwikkelen tot een heel complete opleiding die zich steeds aanpast aan de actualiteit zonder daarbij aan degelijkheid in te boeten. Theorie en praktijk worden steeds gecombineerd. Er is aandacht voor individuele verandering, verandering van teams, van afdelingen en van de organisatie. En dat in onderlinge samenhang. Daarbij besteden we veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. Je bent als adviseur of begeleider van veranderingsprocessen tenslotte je eigen instrument. Wij vinden het van belang dat je weet waar je 'van bent', waar je kwaliteiten liggen, wat je opvattingen zijn, zodat je ook kunt motiveren en verantwoorden wat maakt dat je doet wat je doet. Van studenten hoor ik terug dat gedurende deze opleiding puzzelstukjes op hun plaats vallen: dingen die je eerder geleerd hebt in workshops en trainingen, krijgen een theoretisch fundament en een praktisch kader waardoor je bewust en gericht aan het werk kunt in een veranderende organisatie."

Heleen van der Straaten
Kerndocent Advies & Verandermanagement

“Ik ben de opleiding begonnen met de module Adviseren bij organisatieverandering. Dat paste bij de leervraag die ik destijds had. Ik was senior procesvertegenwoordiger (advocaat) bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en kreeg te maken met veranderingsprocessen. Ik moest daarover adviseren en miste een inhoudelijk theoretisch kader. Hoe geef je veranderingsprocessen bijvoorbeeld vorm in een organisatie en wat doet verandering met mensen? Ik wilde meer tools. Die kreeg ik zeker aangereikt gedurende deze opleiding. En meer. De opleiding bevat de nodige theorie, maar bovendien leer je ook over mensen. Dat was niet primair waarnaar ik op zoek was, maar het bleek essentieel te zijn. Als adviseur moet je goed weten wie je bent, wat je kunt en hoe je aansluit bij je omgeving. Advieskunde was onderdeel van curriculum. Je leert je eigen profiel en competenties kennen. Nu ik erop terugkijk snap ik ook waarom. Hoe beter je jezelf kent, je sterke en zwakke punten, hoe beter je kunt adviseren. De opleiding heeft me geholpen in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ik weet meer van organisatiekunde, heb een theoretisch kader en ben uitgegroeid tot een volwaardig gesprekspartner van het hoger management. Ik ben vakkundiger en een beter adviseur.”

Kim van Zijp
Alumnus Advies & Verandermanagement

“In mijn functie van districtsmanager Uitkeren bij het UWV gaf ik integraal leiding aan verschillende vestigingen binnen Haaglanden en de Rijnstreek. Hier was ik verantwoordelijk voor het voorbereiden en vervolgens initiëren van veranderingen. Deze veranderingen hadden niet alleen betrekking op de organisatie en de omgeving, maar vooral ook op het proces, de wijze waarop, en dus op de mensen. De mensen dragen uiteindelijk de verandering. Ik vind het belangrijk om continu te blijven leren en een open leerklimaat te creëren voor medewerkers. Ik heb voor een studie gekozen die aansluit bij mijn wensen en kwaliteiten: het mensgericht leidinggeven. Momenteel ben ik werkzaam als managementcoach, consultant en mediator. Ook in dit werk heb ik veel profijt van alles wat ik in deze opleiding geleerd heb.”

Gerard Mulder
Alumnus Advies & Verandermanagement

Een oplossing op maat

Alle opleidingen kunnen ook incompany gevolgd worden. Wilt u een leertraject dat perfect aansluit bij de wensen van uw organisatie? Wij denken graag met u mee voor een maatwerkoplossing. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Contact

Wilt u meer weten over de opleidingen van The Hague Graduate School? Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact met ons op via e-mail (info-thgs@hhs.nl) of telefoon (070 – 445 8900). Wij zijn telefonisch bereikbaar op ma-vrij tussen 8.30 en 17.00 uur.

Meer informatie of direct aanmelden?