Start
 • 10 februari 2023
Duur
 • 6 maanden
Kosten
 • € 6.395
Locatie
 • De Haagse Hogeschool, vestiging Poseidon
Type opleiding
 • Post-hbo-opleiding
Tijdsinvestering
 • 11 tot 16 uur per week

Waarom deze opleiding?

 • U hebt in uw werk te maken met data-analyse en wilt hierin verder getraind worden.
 • U wilt een carrièreswitch maken in de richting van (big) data-analyse.
 • U bent nieuwsgierig naar informatie die in data verborgen ligt.
 • U wilt op de hoogte zijn van actuele ontwikkelingen in het veld van data-analyse.

Organisaties in de 21e eeuw beschikken over enorme hoeveelheden data. Zowel vanuit interne als externe bronnen. Dit doet de vraag toenemen naar specialisten die uit al deze data waarde weten te creëren. In de post-hbo-opleiding Big Data Analist maakt u kennis met diverse tools om data om te zetten in waardevolle informatie. Zo leert u de waarde kennen van sociale media-analyses. U leert SAP te gebruiken als Business Intelligent Systeem en data te analyseren en te visualiseren met het wereldwijd in de datawereld populaire open source-programma R. Steeds gericht op het toepassen in de (eigen) beroepspraktijk.

In het kort

The Hague Graduate School, onderdeel van De Haagse Hogeschool, geeft haar post-hbo-opleidingen en nascholingstrajecten altijd een zeer praktische insteek. Ook in de opleiding Big Data Analist maakt praktijkgericht onderzoek een belangrijk deel uit van het hele traject.

‘Data is het nieuwe goud.’ Het is een veel gehoorde uitdrukking. Veel organisaties worstelen met de vraag hoe zij uit alle intern en extern beschikbare data waarde kunnen creëren. Zij zoeken medewerkers die hierin geschoold zijn. De post-hbo-opleiding Big Data Analist biedt de scholing waarmee u als data-analist een rol van betekenis kunt spelen bij organisaties die data driven willen werken.

De kennis en vaardigheden die u opdoet, zijn direct toepasbaar. Wat u op vrijdag leert, brengt u op maandag in de praktijk. U maakt kennis met de diverse tools en technieken die zijn ontwikkeld om (big) data om te zetten in waardevolle informatie.

De wereld van data-analyse verandert heel snel. Daarom evalueren we deze opleiding ieder jaar met studenten en de adviescommissie van The Hague Graduate School. Daarmee garanderen we dat de opleiding actueel en op niveau blijft.

Blended Learning

Alle opleidingen van The Hague Graduate School worden aangeboden in een blended vorm. Dit houdt in dat er in het programma een mix is van fysiek en online onderwijs. Bij elke opleiding staan persoonlijke aandacht, kwaliteit en praktische toepasbaarheid centraal. Lees meer over blended learning onderwijs en hoe The Hague Graduate School dat toepast.

Voor u?

In uw functie krijgt u steeds meer te maken met big data, met de vraag welke informatie daarin verborgen ligt. Als marketeer, als specialist in de FinTech-wereld, als inkoper bij een supermarktketen of als ambtenaar bij een ministerie, om maar enkele voorbeelden te noemen. Het kan ook zijn dat u op zoek bent naar een nieuwe uitdaging en dat u deze wilt vinden in de wereld van de data-analyse.

Bent u een professional op hbo- of academisch niveau met de nodige werkervaring? Hebt u affiniteit met het analyseren van gegevens? En zet u graag uw tanden in een probleem? Dan is deze post-hbo-opleiding echt iets voor u.

Programma

Introductie Big Data

U maakt kennis met statistische data-analyse. U leert de social media-analyse kennen en de eisen die gelden voor de infrastructuur voor het werken met big data. U werkt met MS Excel, Coosto en SPSS.

Data Analytics

In deze module maakt u kennis met relationele databases en SQL (standard Query Language) om deze te bevragen en te koppelen. SPSS wordt gebruikt om kennis te maken met een commercieel pakket en met Decision Trees, een uitlegbaar model om op basis van een aantal kenmerken te voorspellen tot welke categorie een waarneming behoort. U leert programmeren in R, een wereldwijd veel gebruikte open source programmeertaal, speciaal ontwikkeld voor (big) data-analyse.

Business Intelligence (BI)

In de derde module leert u waarde te creëren uit data. Datawarehouse en Key Performance Indicator worden voor u vertrouwde begrippen. U leert dashboards te maken met Power BI. Met Proces Mining leert u procesmodellen af te leiden uit grote hoeveelheden data die zijn opgeslagen in logbestanden. In deze module maakt u gebruik van Power BI, SAP en DISCO.

Datavisualisatie, Machine Learning, Data Governance

De laatste module van deze opleiding staat in het teken van Datavisualisatie met R, kennismaken met Machine Learning en een afsluitende lesdag over Data Governance, Ethiek en dilemma’s waarmee een data scientist te maken kan krijgen. Machine Learning is het zich snel ontwikkelende vakgebied waarbij computerkracht wordt ingezet om structuren in datasets te modelleren.

Uw investering

In tijd:

 • Lessen: op diverse vrijdagen 6 uur
 • Zelfstudie per week: 5 tot 10 uur
 • Totale investering per week: 11 tot 16 uur
 • Totale duur opleiding: 6 maanden

In geld:

 • Betaling in één keer: € 6.395
 • Betaling in termijnen: € 6.645
 • Licenties software: € 50

Handig om te weten: 

 • Over deze opleiding hoeft u geen btw te betalen.
 • Uw organisatie kan de kosten van deze opleiding integraal als zakelijke onkosten opvoeren.

Toelatingscriteria

Om de post-hbo-opleiding Big Data Analist te mogen volgen, moet u vooral nieuwsgierig zijn en geen allergie hebben voor computers of getallen. U beschikt verder over hbo-werk- en -denkniveau. Twee jaar werkervaring is een pré. Daarnaast krijgt u een intakegesprek, waarin onder meer uw motivatie en ambities aan bod komen.

Het resultaat

Wanneer u deze opleiding succesvol hebt afgerond:

 • krijgt u een waardevol post-hbo-diploma van The Hague Graduate School;
 • kunt u op operationeel niveau een rol spelen in de overgang van een traditionele naar een datagedreven organisatie;
 • bent u binnen uw organisatie een deskundige gesprekspartner op het gebied van big data-analyse.

Ervaringen

“In gesprekken met het beroepenveld hoor ik vaak dat organisaties overweldigende hoeveelheden data hebben. Data waar ze weinig mee doen. De big data-analisten die wij opleiden, kunnen deze data waardevol maken voor het bedrijf waarin zij werken. Ze doen dat door de data te structureren, te analyseren en de opbrengsten daarvan beschikbaar te maken voor de beslissers binnen het bedrijf. Ik geloof vast en zeker dat wij met deze opleiding in een behoefte van het beroepenveld voorzien. Waarom anders zouden oud-cursisten hun collega’s verwijzen naar deze opleiding …?!”

Marcel Meuleman
Programmadirecteur Big Data Analist 

Een oplossing op maat

Alle opleidingen kunnen ook incompany gevolgd worden. Wilt u een leertraject dat perfect aansluit bij de wensen van uw organisatie? Wij denken graag met u mee voor een maatwerkoplossing. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Contact

Wilt u meer weten over de opleidingen van The Hague Graduate School? Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact met ons op via e-mail (info-thgs@hhs.nl) of telefoon (070 – 445 8900). Wij zijn telefonisch bereikbaar op ma-vrij tussen 8.30 en 17.00 uur.

Meer informatie of direct aanmelden?